عکس

عکس

عکس

عکس

عکاسی مستند اختراع عکاسی

عکاسی مستند اختراع عکاسی


تا قبل از اختراع عکاسی، رویدادها، اماکن، قومها و ملتهای گوناگون از طریق ترسیم و نقاشی ثبت میشدند و مردم از طریق آنها تصویری نه چندان واقعی میدیدند. تکثیر نقاشیها نیز بسیار محدود و مشکل بود. بنابر این، عده کنتری موفق به استفاده از آنها میشدند. عکاسی به این دلیل طی فرآیند فیزیکی و شیمیایی تصویری را از یک صحنه واقعی به شکلی واقعی ثبت میکند، بدون هیچ تردیدی مورد قبول مردم قرار میگیرد و عکس به عنوان سندی ارزشمند، امکان تکثیر به هزاران نسخه را دارد و بی تردید به شکلی وسیعتر در جوامع گوناگون گسترش می یابد.

زندگی و وقایع گوناگون آن، در بستر زمان جریان می یابد و تغییر می کند. عکاسی و دوربین عکاسی است که گذر زمان را در لحظه ای کوتاه محصور می کند و تا ابد آن را بی حرکت می گرداند. این توانایی دوربین عکاسی در بیان واقعیت به شکلی خاص، موهبت نگریستن با چشمی دیگر را به انسان اعطاء کرد. چشمی که با آن، زمان متوقف شده تماشا میشود و چه ارزشمند است تصویری که از یک واقعه برگشت ناپذیر تهیه شده است. زیبایی یک دورنما، شقاوت و عطوفت بشر، عجایب آشکار و پنهان دنیا و دستاوردهای گوناگون انسانها، همه و همه، بر روی عکسها قابل مشاهده اند.

انطباق عکس با واقعیت، عکاسی را بیش از هر رسانه ای دیگر قابل اعتماد کرده است و به تایید همگان، قدرت تاثیر گذاری یک عکس در مقایسه با کلام و کتاب بسیار موثر تر است، چرا که کلام و کتابت نیازمند استدلال و برهان است و عکس بی نیاز از آن.

عکسهای تاریخی، شاهد امانتداریست که فرهنگ، آداب و رسوم، سنتها و برجسته ترین لحظه های تاریخ را در دل خود محفوظ دارد.

عکسهایی که از گوشه و کنار دنیا میبینیم، بی نیاز از هر سفر و تحمل مشقات آن، ما را با جوامع دیگر آشنا میکند و اطلاعات زیادی از گوشه و کنار دنیا به ما می دهد. بنابراین، عجیب نیست که روزنامه ها و رسانه های گروهی مشتاقانه از تصویر و عکس استفاده کنند تا بدانجا که انسان امروزین لحظه ای فارغ از سیل عظیم تصویر نیست. تلویزیون، سینما، پوسترها و آگهی های تبلیغاتی و غیره، دنیای اطراف ما را مملو از عکس ساخته است.

مشاهده و ثبت دقیق بسیاری از پدیده های علمی و مطالعه لحظات بسیار زود گذر، در تحقیقات و آزمایشهای علمی میسر نشد مگر به کمک عکس. دقت عمل عکاسی و بازسازی واقعیت، تکیه گاه مستحکمی است که محققان میتوانند به آن تکیه کنند و تحقیقات خود را سامان دهند.

استفاده از اشعه ایکس برای تصویر برداری از درون اجسام و زوایای غیر قابل رویت، کاربرد بسیار موثری در علوم پزشکی و صنعت دارد. عکاسی مادون قرمز و ماورای بنفش در مطالعات علمی، تحقیقی، پزشکی، نظامی و پلیس، امروزه بسیار مهم است.

کاربرد عکاسی از راه دور، توسط محققان زیست شناسی، نجوم، زمین شناسی و جغرافیا حیطه استفاده از این رسانه را از کهکشانها تا قعر دریاها گسترش داده است.

از جنبه خبری نیز، سرعت عمل دوربین عکاسی در ثبت رویدادها و وقایع مهم اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، هنری و غیره باعث شده که عکاس خبری، با دوربین کوچک خود در کلیه صحنه ها حضور یابد و بسرعت عکسهای خبری خود را به روزنامه ها، مجلات و تلویزیون برساند تا در کوتاهترین زمان مردم بسیاری در گوشه و کنار جهان آن واقعه را ببینند. و چه بسیار عکسهایی بودند که بر افکار عمومی مردم تاثیر گذارده، موجب تغییر در سرنوشت گروهی از انسانها شده اند. تاریخ ایران، استفاده از عکس را در جریان وقایع انقلاب و جنگ تحمیلی، مشتاقانه تصویر های تهیه شده را تماشا میکردند و به درو دیوار می چسباندند. عکاسی، ابزار قوی سیاسی و اقتصادی نیز هست. تبلیغ خط مشیهای سیاسی و اقتصادی از طریق عکس بسیار رایج است. کمتر محفل و مجلسی، از عکس شخصیتهای سیاسی خالیست. از سوی دیگر، نادر کالایی میابید که بر روی آن از عکس استفاده نشده باشد.

عکسهای دلفریب روی جعبه های محصولات مختلف، هر بیننده ای را به خرید و استفاده از آن تشویق می کند.

تکنولوژی آموزشی عصر حاضر در پی یافتن شیوه های موثر به روشهای آموزش بصری و بخصوص آموزش تصویری روی آورده است. عکاسی یکی از ابزارها و وسایل کمک آموزشی است که به نوبه خود از مهمترین آنها تلقی میشود، کمتر کتاب و مجله ایست که خالی از عکس باشد و چه بسا کمتر کتاب بدون عکس مورد توجه مردم قرار میگیرد.

بهره برداری از تصویر در سر لوحه کتابهای آموزش کودکان قرار دارد چرا که تصویر جذابیت و آموزش را به طور همزمان داراست.

برگرفته از کتاب عکاسی، مولف مجتبی آقایی سربرزه

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد